Цена на природния газ за март от 106,74 лв. за мегаватчас(без

...
Цена на природния газ за март от 106,74 лв. за мегаватчас(без
Коментари Харесай

Природният газ поевтинява с над 14 на сто през март

Цена на природния газ за март от 106,74 лева за мегаватчас(без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) на закрито съвещание през днешния ден. Така цената на синьото гориво през март ще е с над 14% по-ниска от тази през февруари, която беше 124,34 лева./MWh. (без цена за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Основен фактор за понижението  е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове. Поради пониженото планирано ползване на природен газ за март „ Булгаргаз “ е присъединил в ценовия микс по-малки количества от рандеман от хранилището в Чирен, спрямо авансово плануваните.

Снижаването на борсовите котировки през февруари е дало опция на публичния снабдител да продължи виртуално да нагнетява природен газ на доста по-ниски цени, което усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това е понижена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за март, обясниха от КЕВР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР